Nieuwsberichten

Werkbezoek Martinica Garofalo Pisa

Mede dankzij de ondersteuning van de NVKN, ben ik in september 2023 naar Pisa (Italië) gegaan om een gezamenlijke onderzoeksproject tussen het IRCCS Fondazione Stella Maris en het UMCG uit te voeren. In dit onderzoek hebben we retrospectief gekeken naar de spontane bewegingen op de leeftijd van 0-4 jaar van kinderen met Developmental Coordination Disorder (DCD). DCD is een veelvoorkomende ontwikkelingsstoornis, die zich uit met verstoorde coördinatie, onhandigheid en verschillende leer- en gedragsproblemen en de allerdaagse activiteiten verstoort. Bij kinderen met DCD zijn er vaak ook milde kenmerken van bewegingsstoornissen, zoals ataxie, chorea of dystonie.

Bij dit onderzoek hadden wij twee doelen: 1) het vroegtijdig herkennen van de vertraagde motorische ontwikkeling door het kwantitatief evalueren van de General Movements en de algemene motorische ontwikkeling met gebruik van specifieke schalen (AIMS, DAYC-2); 2) het beschrijven van de potentiële aanwezigheid van milde bewegingsstoornissenkenmerken door het kwalitatief evaluaren van de videobeelden. De resultaten waar wij momenteel aan werken, hoop ik dit jaar te publiceren op een wetenschappelijke tijdschrift.

Het is voor mij heel bijzonder geweest om in mijn eigen geboorteland een paar maanden onderzoek te hebben kunnen uitvoeren en het werkleven daar te hebben mogen ervaren! Ik wil nogmaals de NVKN bedanken voor deze unieke kans.

Bijgevoegd de foto.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen