Nieuwsberichten

Murtadha L. Al-Saady wint prijs voor beste voordracht op de voorjaarsvergadering in Haarlem.

Murtadha L. Al-Saady wint prijs voor beste voordracht op de voorjaarsvergadering in Haarlem.

Murtadha L. Al-Saady heeft op de voorjaarsvergadering in Haarlem de prijs voor beste presentatie gewonnen met zijn onderzoek In vivo histologie” door middel van MRI in twee Leukodystrofieën; MLD en VWM".  Het bestuur van de NVKN wil Murthadha graag feliciteren met zijn prijs!

 

Abstract: 

“In vivo histologie” door middel van MRI in twee Leukodystrofieën; MLD en VWM

Murtadha L. Al-Saady1, Menno D. Stellingwerff1, Frederik Barkhof2, Stefan D. Roosendaal2, Nicole I. Wolf1, Petra J.W. Pouwels2, Marjo S. van der Knaap1

1. Afdeling Kinderneurologie, Amsterdam Leukodystrofie Centrum, Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam Universitair medische centra, Amsterdam Neuroscience, Cellulaire en moleculaire wetenschappen, Vrije Universiteit, Amsterdam, Nederland  2. Afdeling Radiologie en Nucleaire geneeskunde, Amsterdam Universitair medische centra, Amsterdam Neuroscience, Amsterdam, Nederland

 

ABSTRACT

Inleiding: Leukodystrofieën zijn heterogene aandoeningen die de witte stof (WS) van het centrale zenuwstelsel aantasten. MRI speelt een belangrijke rol in zowel de diagnostiek als het monitoren van patiënten. MRI-biomarkers zijn echter zeldzaam in deze context. Nieuwe technieken die biomarkers voor microstructurele componenten berekenen, zijn aan onze MRI-protocollen toegevoegd. Wij verkennen het vermogen van deze biomarkers leukodystrofieën te onderscheiden, alsmede de potentiele correlaties met klinische parameters. 

Methoden: 12 patiënten met metachromatische leukodystrophie (MLD) (mediane leeftijd (jaren) 27.5;bereik 15.6-41.7) en 31 patiënten met vanishing white matter (VWM) (9.1;2.4-54.5) zijn geïncludeerd. Hoeveelheid myeline is berekend met twee myeline water imaging methoden: METRICS en MCR-DIMWI. Neuronale dichtheid en vrij water werden geschat met een diffusie-gewogen techniek: NODDI. Klinische maten van motoriek en cognitie zijn verzameld.  

Resultaten: MRI data is verkregen voor alle patiënten en wordt verwerkt. Verschillen in MR parameters en correlaties met klinische scores zullen gepresenteerd worden op de NVKN vergadering.

Discussie: VWM en MLD zijn beiden leukodystrofieën, maar de onderliggende pathofysiologie verschilt sterk. MRI-biomarkers die (1) differentiëren tussen pathologieën, (2) ziekte ernst monitoren en (3) gecorreleerd zijn met klinische maten, zijn enorm waardevol. “In vivo histologie” via MRI is een nieuwe manier voor het bestuderen, diagnosticeren en monitoren van leukodystrofieën.  

 


 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen